כיצד טיפול פסיכולוגי יכול לעזור בניהול כעסים?

כיצד טיפול פסיכולוגי יכול לעזור בניהול כעסים?

תוכן עניינים

טיפול פסיכולוגי, על מגוון שיטותיו, הינו כלי יעיל לניהול כעסים. הוא מסייע למטופל להבין את הגורמים המביאים אותו להתפרצויות אלו, לזיהוי דפוסי החשיבה, הרגש וההתנהגות המושרשים בו.

כמו כן, בטיפול הפסיכולוגי, המטופל רוכש כלים מעשיים להתמודדות מאוזנת וחיובית עם מצבים מעוררי כעס ותסכול ולהפחתת התנהגותו העשויה להיות מוגדרת לעתים קרובות כאימפולסיבית.

כיצד טיפול פסיכולוגי מסייע בניהול כעסים?

אם אדם מעוניין לטפל בניהול כעסיו, הרי שלרוב יהיה חייב לרדת לשורשי הגורמים והסיבות המביאים אותו להתפרץ בכעס בלתי נשלט.

טיפול פסיכולוגי יכול לסייע רבות בהבנתם של הגורמים השונים וכן יכול לסייע למטופל לקבל כלים מעשיים להתמודדות עם אותם טריגרים באופן בריא ויעיל יותר.

חוסר יכולת לנהל את הכעס, פוגע באדם במגוון רבדים שונים בחייו – בחיי היומיום, ביחסים המשפחתיים והחבריים, בזוגיות, ביחסיו עם חבריו לעבודה ועוד.

התחומים בהם יכול טיפול פסיכולוגי לעזור בניהול כעסים

זיהוי הסימנים המוקדמים של הכעס

זיהוי הסימנים המוקדמים של הכעס, כגון: מתח פיזי, תחושת חוסר נוחות וחוסר שקט, עצבנות, תפישות עולם מסוימות וכן מחשבות שליליות ההולכות ומתגברות.

באמצעות הטיפול, לומד המטופל לזהות את הסימנים הללו וכיצד להשתמש בטכניקות שלמד בטיפול כדי לשנות את תגובותיו.

שינוי דפוסי החשיבה הגורמים להתפתחות הכעס

עם זיהוי דפוסי החשיבה הגורמים להתפתחות הכעס, המטופל יכול לבדוק בעזרת המטפל עד כמה המחשבות הללו הינן מציאותיות (כמו: "כולם רוצים רק לעצבן אותי") .

כך יכול המטופל להמיר אותן במחשבות שהן יותר מציאותיות וחיוביות.

חלק גדול ממחשבות אלו הינם דפוסי חשיבה אותם ניתן להגדיר כ'לא רציונליים' ומלווים בדימוי עצמי נמוך, ביקורת עצמית נוקשה ובפרשנות שלילית של סיטואציות שונות.

שינוי דפוסי חשיבה מסייע לא רק להפחתת הכעס אלא גם לשיפור הדימוי העצמי.

הבנת מקורות הכעס

הבנת מקורות הכעס הינו נדבך חשוב ביותר בטיפול לניהול כעסים.

כעס הינו רגש שניצבים מאחוריו תחושות של כאב, בושה, אכזבה ועוד – שאותם המטפל והמטופל – יכולים לגלות ולהבין יחד בטיפול.

הם עובדים יחד כדי לזהות את הגורמים לכעס שיכולים להיות: דפוסים בלתי מאוזנים בניהול כעסים שחווה המטופל בילדותו, אירועים שליליים בחייו של המטופל שעיצבו את השקפת עולמו, חוסר ביטחון ודימוי עצמי נמוך, תסכולים מתמשכים וכיוצא בזאת.

כאשר המטופל מבין את מקורות הכעס, הוא מבין במקביל גם את המצבים המסוימים המביאים אותו לכעוס, את הדינמיקה הבינאישית המובילה לכעס וכן מזהה את האנשים בחייו ו/או הגורמים השונים המלבים בו את התחושות הללו.

טיפול רגשי מעמיק

שיחות במהלך הטיפול (בעיקר בטיפול פסיכודינמי, אך לא רק) יכולות לגעת בעומק רגשותיו של המטופל, בקונפליקטים הפנימיים המתחוללים בו, ובמערכות היחסים בעבר ובהווה המניעות אצלו את התחושה השלילית.

בטיפול ישנה הזדמנות לעבד פגיעות רגשיות שהודחקו אצל המטופל ולא עובדו עד היום, לדבר על תחושות דחייה המעוררות כעסים ותסכולים ועל מערכות יחסים בעייתיות.

בדרך זו, מתמודד המטופל בצורה מודעת עם רגשותיו ומבין כיצד הכעס משמש עבורו ככלי, למשל כלי הגנה, מלהרגיש את אותם רגשות קשים ולהתמודד איתם.

מטרת הטיפול היא לעבד את הרגשות והקונפליקטים הפנימיים ולמצוא למטופל פתרונות רגשיים שיובילו אותו לנהל נכון את הכעס, בשאיפה להשתחרר ממנו.

פיתוח כלים מעשיים לניהול הכעס

במהלך הטיפול המטופל רוכש ומגבש כלים מעשיים וטכניקות להרגעה עצמית.

מטרתם של כלים אלו הינה להעניק למטופל את היכולת לווסת את רגשותיו לפני שהכעס יתגבר ויתפרץ ללא שליטה.

כלים אלו כוללים: תרגולי נשימה, טכניקות הרפיה, מיינדפולנס ודמיון מודרך – העוזרים לשמור על איזון רגשי, להפחית את עוצמת הכעס ולשפר את יכולתו של האדם לשמור על רוגע גם במצבים מעוררי כעס. כל זאת, ללא שיפוט או ביקורת עצמית.

ללמוד לבטא רגשות

פעמים רבות, כעס נובע מתחושות של תסכול בשל הקושי לבטא את הרגשות בצורה ברורה ומובנת לצד השני.

במהלך טיפול לניהול כעסים, המטופל רוכש לעצמו מיומנויות תקשורת אפקטיביות, לומד להביע את רגשותיו בדרך שאינה מאשימה את האחר אלא מעבירה לו מסר רגשי, כיצד לבטא את רגשותיו באופן בונה ומכבד וכן כיצד להקשיב בצורה פעילה וליצור תקשורה בונה וחיובית.

ללמוד להסתכל על תרחיש מזוויות שונות ומפרספקטיבה רחבה יותר

הטיפול יכול להעניק יכולת להסתכל על סיטואציה מזוויות שונות, מפרספקטיבה רחבה ומנקודות מבט נוספות. זהו 'שריר' שבהחלט ניתן לאמנו.

במקום לראות סיטואציה כהתקפה אישית או כפגיעה מכוונת, המטופל לומד לפרש אותה בהקשר רחב יותר, ולתת לה פרשנות אחרת ופחות שלילית.

שיפור הדימוי העצמי והביטחון העצמי

הטיפול יכול גם לעבוד על האופן בו אדם תופס את עצמו. בד בבד, ככל שניהול הכעסים משתפר, כך עשוי דימויו העצמי של המטופל להשתפר אף הוא.

כשאדם חש שליטה על רגשותיו ומצליח לנהל נכון את כעסיו, תחושת השליטה שלו על חייו מתגברת משמעותית.

כשהוא רואה בפועל כיצד התנהלותו השונה בכל הקשור ליחסים בינאישיים הופכת להיות בריאה, חיובית ומאוזנת הרבה יותר ואף מקבל על כך משוב חיובי מסביבתו – תחושת הערך העצמי שלו משתפרת וגדלה.

הוא גם נהנה מתחושה של מסוגלות לשפר תחומים ומצבים רבים בחייו, כגון: בעבודה, במערכות יחסים זוגיות ובחיי היומיום.

לסיכום

ניתן לומר שכעס הוא אמנם רגש טבעי שיכול להתעורר בעקבות תחושת עוול, אי-צדק, תסכול או איום.

אולם, כשהתגובה למצבים אלו אינה מותאמת ואינה מנוהלת בצורה יעילה ונכונה – הכעס יוצר מצוקות רגשיות וחברתיות ומחבל קשות ביחסים הבינאישיים של האדם בכל התחומים בחייו.

טיפול פסיכולוגי הינו כלי משמעותי לניהול כעסים; ביכולתו לספק למטופל כלים ושיטות מעשיים לשיפור היכולת להתמודד עם מצבים מעוררי כעס.

חיפוש פסיכולוגים ומטפלים: