מאת: נועה שידלו
כחלק מתהליך התפתחותם של ילדים, הם נחשפים וחווים מנעד רחב של חוויות אשר מעוררות רגשות ותחושות גוף שונות.
תהליך ההתפתחות והגדילה מלווה לא פעם באתגרים פנימיים וחיצוניים, שכן, ילדים צריכים ללמוד כיצד ליצור קשרים ולשמור עליהם, וכן להתמודד עם קשיים ותסכולים, כולל כיצד לווסת עצמם מבחינה רגשית.
כחלק מתהליך טבעי זה, ילד עשוי לחוש עצב, תסכול או עלבון מכך שהוא לא מקבל את מה שרצה או שלא מצליח בהתמודדות מיטיבה ביחס לאתגרים שונים. אך מתי עצבות רגילה הופכת לדיכאון של ממש? כיצד ניתן לזהות את הסימנים המקדימים? ובעיקר, מה אפשר לעשות בנידון? במאמר זה נלמד על דיכאון אצל ילדים.
עצבות בפני עצמה אינה בהכרח סימן לדיכאון, שכן עצב הוא רגש טבעי שחשוב מבחינה התפתחותית. עם זאת, כאשר ילד אכן סובל מדיכאון, העצבות העיקשת עלולה להוביל לפגיעה בתפקודו הרגיל, בבית הספר, במשפחה, עם חבריו או בתחומי העניין שלו.
מהם סימני האזהרה לדיכאון אצל ילדים?
להלן, רשימת תסמינים שכדאי לשים אליהם לב.
חשוב לציין שקיום של אחד או יותר מסימני האזהרה אינו בהכרח מעיד על דיכאון. במקרה ובו אתם רואים שינוי בהתנהגות של ילדכם וחוששים שהוא סובל מדיכאון, פנו לאיש מקצוע בתחום בריאות הנפש.
- הימנעות חברתית
- רגישות גבוהה, למשל לדחייה
- שינויים בתיאבון – תיאבון יתר או חוסר תיאבון
- שינויים בהרגלי השינה – קושי להירדם או שינה עודפת
- רמת אנרגיה נמוכה ועייפות
- עצבנות, כעס או התפרצויות זעם
- כאבים גופניים ללא הסבר רפואי או שאינם מגיבים לטיפול, כגון כאב בטן מתמשך
- תחושות חוסר תקווה, חוסר ערך או אשמה
- מחשבות על מוות או פגיעה עצמית
- קושי בריכוז
- חוסר עניין בלימודים או פגיעה בהישגים הלימודיים
- עיסוק בנושאים שליליים וקושי לראות את הצד החיובי של דברים או חוסר הנאה
- ביקורת עצמית גבוהה
מה הסיבות לדיכאון אצל ילדים?
דיכאון אצל ילדים יכול להיגרם כתוצאה משילוב בין גורמים שונים, ביניהם:
- אירועי חיים קשים או טראומטיים, כמו אובדן אדם יקר, בריונות בבית הספר או פגיעה מינית
- ומשתנים כמו רגישות גנטית, היסטוריה משפחתית, חוסר איזון כימי במוח ועוד.
איך מטפלים בדיכאון אצל ילדים?
כמו בכל מצב נפשי וגופני, ישנה חשיבות רבה לגילוי וטיפול מוקדם. אם אתם מבחינים בסימפטומים שונים בקרב ילדיכם שנמשכים מעל שבוע וחצי – שבועיים, קבעו תור לרופא המשפחה כדי לוודא שאין סיבה גופנית לסימפטומים אלה. במידה והבדיקה הרפואית יוצאת תקינה, קבעו תור למטפל בתחום בריאות הנפש שמתמחה בעבודה עם ילדים.
כהורים, לעיתים קל לדחות את מתן הטיפול מתוך התקווה שמצב הילד ישתפר לבד. כדי שילדכם יוכל להמשיך להתפתח בצורה פיזית ורגשית תקינה, חשוב שהוא יקבל את הטיפול המתאים. הדבר אינו שונה ממצב בו היה נניח שובר את הרגלו וזקוק לגבס.
טיפול בדיכאון בקרב ילדים יכלול לרוב טיפול נפשי, ולעיתים אף טיפול תרופתי. בשל גילם, לרוב פסיכיאטרים יעדיפו לתת הזדמנות לטיפול הפסיכולוגי / נפשי לפני מתן תרופות. עם זאת, במצבים בהם קיים חוסר איזון כימי במוח, טיפול תרופתי עשוי לסייע לייצב את מצב רוחו של ילדכם.
ישנן תרופות שמאושרות על ידי מנהל התרופות והמזון האמריקאי (FDA) החל מגיל 8. במידה ופסיכיאטר ילדים ממליץ לשלב טיפול תרופתי, אל תתביישו לשאול על היתרונות והסכנות הכרוכות בטיפול זה. חשוב שתהיו שלמים עם הטיפול שילדכם מקבל, כדי שתוכלו לתמוך בו ולתווך לו את המצב, במידת הצורך.
פעמים רבות עבודה עם ילדים צעירים תכלול שילוב בין הדרכת הורים לטיפול בילד, מתוך ההבנה שההורה הוא סוכן השינוי המשמעותי ביותר בחיי ילדו. ההתמודדות עם הדיכאון של ילד קשה מאוד להורים, אשר מרגישים פעמים רבות אשמה וחוסר אונים מול סבלו של ילדם. לכן, חשוב מאוד שתקבלו גם אתם כלים כיצד להתמודד בצורה מיטיבה עם הדיכאון של ילדכם, בצורה שתעזור לחזק את הקשר ביניכם ותוביל לשיפור במצבו.
במידה וההתמודדות עם מצבו הנפשי של ילדכם גובה מכם מחיר נפשי יקר, מומלץ לפנות למטפל נפשי עבור עצמכם, שיסייע לכם להתמודד ולהתחזק. זכרו כי אין פתרון קסם או תשובה אחת נכונה, אך טיפול נפשי וליווי של אנשי מקצוע יוכל להוביל לשיפור וייצוב של המצב.