כאשר אנו חושבים על טיפול נפשי במבוגרים, לרוב נדמיין קליניקה בה מצד אחד יושב/ת המטפל/ת על כורסה ובצד השני יושב/ת המטופל/ת.
הטיפול בילדים, לעומת זאת, אינו יכול להתקיים בצורה זו. ילדים זקוקים למשחק ודמיון בטיפול, כדרך להבעת עולמם הרגשי. יתרה מכך, ילדים בגיל קטן יתקשו מאוד להישאר לבד עם מטפל/ת ללא הוריהם.
אז מהו טיפול דיאדי? מה היתרונות שלו? ומתי כדאי לפנות לקבל טיפול זה?
מהו טיפול דיאדי?
טיפול דיאדי הוא טיפול בילדים הכולל בתוכו את הדיאדה (כלומר, צמד של הורה וילד) ואת המטפל/ת.
במידה ושני ההורים יכולים לקחת חלק בטיפול, הילד יגיע לרוב לסירוגין עם כל אחד מהוריו לפגישת טיפול משותפת עם המטפל/ת.
בנוסף, לרוב תתקיים גם הדרכת הורים ללא נוכחות הילד בו המטפל/ת יוכל לשמוע את ההורים ולשתף בחוויה שלו/ה מהטיפול. הדרכת הורים תכלול גם מרכיב פסיכו-חינוכי. כלומר, הקניית ידע רלוונטי אודות הקשיים של הילד/ה במטרה ליצור המשגה ובהירות ולקדם פתרונות והבנה.
מה היתרונות של טיפול דיאדי לעומת טיפול בילדים ללא נוכחות ההורה?
סיכוי גבוה יותר לנכונות של הילד/ה להשתתף
ילדים לרוב יחששו להישאר לבד עם מטפל/ת שאינם מכירים.
נוכחות ההורה בחדר תסייע להם להסכים להגיע לטיפול.
ההורה כסוכן השינוי המשמעותי ביותר בחיי ילדו
ילדים מבלים את מרבית הזמן שלהם עם ההורים, ולכן חשוב לעבוד על הקשר בין ההורה לילד כדי שההתקדמות בטיפול לא תתקיים רק בין כותלי חדר הטיפולים.
טיפול כאן ועכשיו
כאשר הילד וההורה נמצאים יחד בחדר הטיפולים, המטפל/ת יכול/ה לראות את הקשר בין ההורה והילד, את הקשיים והקונפליקטים שעולים ולהציע פתרונות בזמן אמת.
חיזוק הקשר
טיפול משותף לילד ולהורה יכול להעצים ולחזק את הקשר בין ההורה והילד. זכרו, המטרה היא לא לייצר תלות של הילד במטפל/ת, אלא להעצים את הילד ואת הקשר של ההורה-ילד.
מדוע הורים מפחדים לפנות לטיפול דיאדי ומעדיפים לשלוח את הילד לטיפול פרטני?
- פחד משיפוט: זהו פחד טבעי ולגיטימי של הורים רבים, אשר מפחדים שהמטפל/ת ישפוט את סגנון ההורות שלהם ולכן מעדיפים להימנע מטיפול משותף. זכרו, המטרה של המטפל/ת היא לסייע לילד ולקשר ולא לשפוט או לחלק ציונים.
- רצון להרחיק את הבעיה מאיתנו: כאשר ילד מגיע לטיפול, פעמים רבות ההורים מתקשים לראות את הקשר בין הקשיים שלו לבין הקשיים שלהם ושל המשפחה. ה- “תסמין" מופיע אצל הילד ולכן הבעיה היא אצלו. עם זאת, בפועל, ילדים מתנהגים את הקשיים שהם חווים כי עוד אין להם את המילים כדי להסביר לעצמם ולעולם את מה שהם חווים. הילד אינו עצמאי והוא תלוי בהוריו. אין זה אומר שבהכרח ה"אשמה" היא אצל ההורים, אך להורים יש כוח רב בהשפעה על האם הקשיים של הילד יתמתנו או יתעצמו.
- אם נתעלם אולי זה יעלם: כאשר ילדים חווים קשיים, הורים לעיתים עשויים לפחד לשים דגש על הבעיות שצצות מתוך המחשבה שהדבר יעצים אותם. "אולי זה יעבור להם, אולי זו תקופה". ההפך הוא הנכון – ככל שמכירים בבעיה ומטפלים בה מהר יותר כך גדל הסיכוי שהיא תחלוף ולא תמשיך להתעצם.
לסיכום
טיפול דיאדי הוא טיפול נפשי ששם במרכז את הקשר הדיאדי: הקשר בין ההורה והילד.
המטפל/ת נמצא בחדר במטרה לחזק את הקשר ולעזור לדיאדה לתקשר בצורה בריאה יותר תוך התמודדות נכונה ומסתגלת לקשיים ואי-הסכמות.
טיפול דיאדי עשוי להועיל מאוד בגילאים צעירים, ולסייע להורה ולילד כאחד להתמודד עם הקשיים והבעיות העולות בצורה מיטיבה שתעודד קשר חזק והתפתחות תקינה.