החיים המודרניים מציבים בפנינו אתגרים יומיומיים בלתי פוסקים: לחץ בעבודה, דאגות כלכליות, מציאות ביטחונית מורכבת, קשרים אישיים טעונים ולעיתים גם תחושת בדידות – כל אלו בתורם, הם רק חלק מהמרכיבים שיכולים לערער את תחושת הביטחון הפנימי שלנו. לא פעם, דווקא כשנדמה שהכול מתפקד על פני השטח – מבפנים משהו הולך ונשחק. המחשבות לא מפסיקות לרוץ, תחושת המועקה תופסת מקום קבוע בחזה, והשינה כבר מזמן לא נחה באמת.
במצבים כאלה, לא נדיר להרגיש שהגוף והנפש פועלים נגדנו. פתאום צצות תחושות של דאגה בלתי מוסברת, עצב עמוק שלא עוזב, חוסר חשק לעשות דברים שבעבר גרמו לנו שמחה, או קושי לקום בבוקר ולהתמודד עם שגרת היום. אלו הם לעיתים סימנים ראשוניים לדיכאון או חרדה – מצבים נפשיים נפוצים, אך כואבים, שדורשים תשומת לב ולפעמים גם עזרה מקצועית.
סימנים לדיכאון – כשהעולם מאבד צבע
הדיכאון אינו סתם מצב רוח ירוד. מדובר בתהליך רגשי עמוק שיכול להשתלט בהדרגה על כל רובד בחיים – מהחשיבה, דרך התחושות ועד להתנהגות ולבריאות הפיזית שלנו.
פעמים רבות, האדם הסובל מדיכאון יתקשה להסביר את התחושות שלו במילים, רק ירגיש שהכול חסר משמעות.
דיכאון מתאפיין בעצב קיומי, בחוסר תקווה מתמשך ובתחושת ריקנות פנימית. גם פעילויות שבעבר עוררו הנאה – טיול בטבע, שיחה עם חברים, עיסוק בתחביב אהוב – מאבדות את קסמן. התחושה היא של חיים שנעצרו, שאיבדו את טעמם.
לצד ההשלכות הרגשיות, הדיכאון משפיע גם על התפקוד הגופני.
חוסר תיאבון או אכילה מופרזת, נדודי שינה או שינה מוגזמת, עייפות קבועה, ירידה בתפקוד הקוגניטיבי, קושי בקבלת החלטות וירידה בריכוז – כל אלו הם תסמינים שכיחים. במקרים מסוימים, האדם עשוי גם לפתח מחשבות אובדניות, או להרגיש שהוא נטל על הסובבים אותו.
חרדה – כשהפחד תופס פיקוד
החרדה, בניגוד לדיכאון, אינה בהכרח עצבות – אלא תחושת מתח בלתי פוסקת.
היא מופיעה כהתרעה פנימית מפני איום – גם אם לא קיים איום ממשי. האדם מרגיש שהוא חייב להיות בכוננות תמידית, כאילו משהו רע עומד להתרחש – כל הזמן.
הפחד הזה שואב את האנרגיה מהגוף ומהנפש. הוא מתבטא בדופק מהיר, תחושת מחנק, הזעה מוגברת, רעד בידיים או ברגליים, כאבי בטן או תסמינים נוספים שאין להם הסבר רפואי ברור.
גם איכות השינה נפגעת, וכך גם היכולת להתרכז או לתפקד לאורך זמן.
לעיתים, אנשים הסובלים מחרדה מרגישים שהם מאבדים שליטה – על גופם, על רגשותיהם, על חייהם. התחושה הזאת בפני עצמה מזינה את החרדה עוד יותר, מה שיוצר מעגל סגור שקשה לפרוץ.
דיכאון וחרדה – מה ההבדל בין השניים?
שני המצבים הנפשיים הללו אמנם נראים שונים, אך לא פעם מופיעים יחד ומשפיעים זה על זה. ההבדלים ביניהם נעוצים במוקד התחושות ובאופן שבו האדם מגיב אליהם.
רגשות מכווני זמן
חרדה עוסקת בעתיד – בפחד ממה שעלול לקרות.
דיכאון מתמקד בהווה – בתחושת חוסר תקווה, ריקנות או חוסר תועלת.
תגובות גופניות
חרדה מעוררת את הגוף – דופק מואץ, עוררות עצבית, דריכות.
דיכאון משתק את הגוף – עייפות, חוסר תיאבון, ירידה כללית באנרגיה.
מצב רגשי
חרדה מביאה למתח, עצבנות ולעיתים תוקפנות.
דיכאון מביא לייאוש, עצבות עמוקה, ולעיתים בכי חסר סיבה.
השפעה על החשיבה
חרדה מעוותת את תפיסת הסכנות והאיום.
דיכאון מעוות את תפיסת הערך העצמי והמשמעות.
האם זה אומר שאין השניים שלובים זה בזה? וודאי שלא. ונזכיר כי מאמר מידע זה הינו כללי בלבד, ואיננו מהווה חלופה לייעוץ מקצועי.
הקשר שבין חרדה ודיכאון – כיצד אחד מזין את השני?
למרות שמדובר בשני מצבים מובחנים, חרדה ודיכאון יכולים להשתלב זה בזה – ולהעצים זה את השפעותיו של השני.
לעיתים, חרדה מתמשכת שוחקת את האדם, גורמת לתחושת חוסר שליטה ולתחושת מיצוי – שמובילה לדיכאון. במקביל, הדיכאון עצמו, כשאינו מטופל, עלול ליצור דאגות אינסופיות, פחדים מהעתיד, וחוסר אמון ביכולת להחלים – וכך לעורר גם חרדה.
במילים אחרות – מדובר בשני צדדים של אותו מטבע, שמסובבים את האדם סביב עצמו, במעגל שלא נגמר.
טיפול בחרדה ודיכאון
טיפול נפשי מקצועי יכול לסייע לאדם לזהות את מקור התחושות, להבין את הדפוסים שמזינים אותן, ולבנות ולסגל כלים להתמודדות.
סוגי הטיפולים יכולים להשתנות בין מטופל למטופל, וכן בהתאם לגישות הטיפוליות בהן נוקטים המטפלים והמטפלות עצמם.
במהלך טיפול רגשי לשם הדוגמה, האדם לומד להבחין בין מחשבות מציאותיות לבין דפוסי חשיבה שליליים. הוא מקבל לגיטימציה לתחושותיו, מגלה שהוא לא לבד, ובו-זמנית רוכש טכניקות ודרכי הסתכלות שמאפשרות לו להתמודד עם הקשיים – בהדרגה, בקצב שלו.
שילוב של טיפול קוגניטיבי-התנהגותי, טיפול רגשי דינמי, ולעיתים גם תמיכה תרופתית – הם כלים יעילים במיוחד בהתמודדות עם דיכאון וחרדה.
לא חייבים להתמודד לבד עם הכאב
אם אתם חשים שהתחושות שאתם חווים חורגות מה"רגיל", אם אתם מוצאים את עצמכם מתמודדים לבד, שוקעים, או מותשים מהפחדים והלחצים – אל תחכו. פנו לגורם מקצועי, בדקו את האפשרויות שמציעים מטפלים מנוסים.
באתר טנא תוכלו למצוא רשימה רחבה של מטפלים ומטפלות המתמחים בהתמודדות עם דיכאון, חרדה ומצבים נפשיים נוספים – עם אפשרות לפנות ולקבל ליווי נפשי מותאם אישית, במחירים נגישים.
ובכל מקרה חירום – זכרו שקיימות עמותות כמו ער"ן וסה"ר שמציעות סיוע רגשי מידי, בטלפון או בצ'אט אונליין. לפעמים שיחה אחת היא הצעד הראשון בדרך לריפוי.